Seria webinarów na temat zmysłów

Seria webinarów na temat zmysłów

Jak zapewne wiecie, zmysły odgrywają ogromną rolę podczas prawidłowego rozwoju dziecka. Możemy wyróżnić wzrok, zapach, smak, słuch, dotyk. To za ich pomocą dziecko poznaje otaczającą go rzeczywistość, świat, odkrywa i doświadcza. 

My jako dorośli: czy to rodzice, nauczyciele w przedszkolu czy opiekunowie w żłobku/klubie malucha (zobacz nasz kurs na opiekuna w żłobku TUTAJ), mamy za zadanie pobudzać i stymulować zmysły malucha.

Ale jak to robić, by było ciekawie, kreatywnie i przede wszystkim pozytywnie wpływało to na rozwój dziecka?

O tym opowiadają szeroko specjaliści, mający doświadczenie w pracy z dziećmi, którzy na co dzień stosują zabawy i aktywności, stymulujące zmysły najmłodszych. Można zaopatrzyć się w poradniki, szukać informacji w sieci, ale można także obserwować nasz profil – profil Eduka Center w social mediach.

Bowiem rozwijamy się z tygodnia na tydzień i organizujemy dla was rzeczy oraz wydarzenia, dające maksimum wartości. 

Jedną z nich jest seria naszych webinarów na temat zmysłów.

Webinar nr 1 odbył się 15.01.2022 o godzinie 19.00 na naszym profilu na Facebooku. Poruszał temat zmysłu dotyku. Specjalista, mgr Kamila Suseł, opowiadała w części teoretycznej o roli jaką odgrywają opiekunowie, nauczyciele oraz rodzice w rozwijaniu zmysłu dotyku, a także przekazała szczegóły nadwrażliwości i niedowrażliwości na dotyk. Co więcej, na webinarze dostępna była także część praktyczna, do której należało przygotować niezbędną listę rzeczy.

Jeśli ktoś przegapił wydarzenie na temat zmysłu dotyku, nic straconego. W każdej chwili można wrócić do live’a, który dostępny jest w wideo na naszym profilu na Facebooku. Gorąco do tego zapraszamy!

Jednak to jeszcze nie koniec naszych spotkań z Panią Kamilą, która specjalizuje się w temacie. Już w nadchodzącą niedzielę, tj. 23.01.2022 o godzinie 19.00, również na naszym profilu, zostanie poprowadzony kolejny webinar, tym razem na temat zmysłu smaku.

Webinar będzie w ⅓ teoretyczny, natomiast w ⅔ praktyczny! W części teoretycznej porozmawiamy o:

✔ integralnej roli zmysłów podczas jedzenia,

✔ atmosferze jedzenia,

✔ wspólnych przygotowaniach posiłków,

✔ związku pomiędzy rozwijaniu zmysłu smaku i korzystaniem z multimediów,

✔ wybiórczości pokarmowej.

Co należy przygotować, by aktywnie uczestniczyć w części praktycznej?

Przede wszystkim:

  • szklankę wody,
  • niewiele soku z buraka, kurkumę lub dwa inne barwniki,
  • banana,
  • kilka wybranych warzyw/owoców, np marchew czy cytrynę,
  • różne świeże zioła, np koperek, bazylię,
  • naczynia; talerz, dwie szklanki, dwa kubki/miseczki, deskę do krojenia, nóż.

Koniecznie pojawcie się o 19.00 23.01.2022 na naszym profilu na FB – to tam rozpocznie się wydarzenie, podczas którego na pewno zainspirujecie się do zorganizowania ciekawych aktywności z dziećmi!

Na 27.01.2022 również na 19.00 planowany jest też live dotyczący Zmysłu Zapachu. Szczegółowe wydarzenie zostanie utworzone już wkrótce, jednak już teraz możecie zaplanować sobie czas wolny na ten dzień, by koniecznie wziąć w nim udział 🙂

Ten webinar również w ⅓ będzie teoretyczny, a w ⅔ praktyczny!

Na spotkaniu porozmawiamy o:

– integralnej roli zmysłów podczas jedzenia

– pamięci zapachowej i poczuciu bezpieczeństwa

– zaburzeniach integracji sensorycznej w kontekście zmysłu węchu.

Pamiętajcie, by przygotować listę niezbędnych rzeczy do wzięcia udziału w części praktycznej. Będą to:

  • owoce/warzywa (3 sztuki),
  • 3 mniejsze słoiki,
  • olejek zapachowy,
  • perfum,
  • maskotka,
  • deska do krojenia, nóż,
  • fakultatywnie szalik lub chustkę.

Webinary prowadzone przez Kamilę Suseł to prawdziwa kopalnia wiedzy i inspiracji! Części praktyczne na pewno zachwycą niejednego dorosłego jak i dziecko – koniecznie zaproście swoich milusińskich na tę część webinaru!

Pamiętajcie: o wszystkich na bieżąco informujemy też w naszych social mediach!

Nie widziałeś jeszcze naszego konta na facebook Instagram? Zobacz koniecznie teraz!

PS jesteśmy też na YOUTUBE!

Podobne artykuły

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *